Veel gestelde vragen

Een PU-gietvloer is gemaakt van polyurethaan kunsthars, wordt naadloos aangebracht, voelt wat zachter aan en is makkelijk te reinigen maar kan gevoelig zijn voor krassen. Een PVC vloer daarentegen is gemaakt van polyvinylchloride, bestaat uit stroken of tegels, kan diverse designs zoals houtlook hebben en heeft een harder gevoel maar is robuuster tegen krassen.

PU-gietvloeren zijn gemaakt van polyurethaan en worden aangebracht in een dunne laag. Betonstuc vloeren zijn gemaakt van een mengsel van cement, zand en kleurstoffen en worden aangebracht in een dunne laag of als decoratief element.

Een PU-gietvloer (polyurethaan gietvloer) en een epoxyvloer zijn beide soorten kunststof gietvloeren, maar ze zijn gemaakt van verschillende materialen en hebben verschillende eigenschappen.

Een PU-gietvloer is gemaakt van polyurethaan, een flexibelere kunststof dan epoxy. Dit maakt een PU-gietvloer beter bestand tegen bewegingen in de ondergrond en trillingen. PU-gietvloeren zijn ook beter bestand tegen chemische stoffen en oliën dan epoxyvloeren. PU-gietvloeren zijn ook beter bestand tegen hitte dan epoxyvloeren.

Een epoxyvloer is gemaakt van epoxyhars, een hardere kunststof dan polyurethaan. Dit maakt een epoxyvloer steviger en minder flexibel dan een PU-gietvloer. Epoxyvloeren zijn ook beter bestand tegen zware belastingen dan PU-gietvloeren. Epoxyvloeren zijn ook eenvoudiger te reinigen en onderhouden dan PU-gietvloeren.

Beide soorten vloeren hebben hun eigen voordelen en worden vaak gebruikt in verschillende toepassingen, afhankelijk van de specifieke eisen van de ruimte.

PU-Gietvloeren zijn duurzaam en praktisch. Een gietvloer is naadloos, vloeistofdicht en eenvoudig reinigbaar. Bij de PU Gietvloer vindt geen verkleuring plaats door UV-stabiele eigenschappen. Bovendien zijn alle gietvloeren zeer geschikt in combinatie met vloerverwarming en verkrijgbaar in standaard-, RAL en NCS -kleuren.

Een PVC vloer staat bekend om zijn duurzaamheid en slijtvastheid, waardoor hij vele jaren meegaat zonder veel slijtage te vertonen. Hij is ook onderhoudsvriendelijk en makkelijk schoon te maken. De vloer biedt een breed scala aan designs en stijlen, waaronder realistische hout- en steenpatronen. Door zijn geluiddempende eigenschappen zorgt een PVC vloer voor minder geluidsoverlast. Daarnaast is de vloer waterbestendig, wat hem geschikt maakt voor vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens. Het is ook een goede keuze voor mensen met allergieën, omdat de vloer geen stof en allergenen vasthoudt zoals sommige andere vloertypes. Ten slotte kan de vloer comfortabel aanvoelen onder de voet, zeker als er een onderlaag wordt gebruikt.

Epoxyvloeren zijn sterk, duurzaam, chemisch bestendig, vloeistofdicht en gemakkelijk te reinigen en onderhouden. Ze zijn vaak geschikt voor industriële en commerciële toepassingen zoals garages, werkplaatsen en winkels.

De kosten voor een nieuwe vloer hangen af van de grootte van het project, de gekozen vloersoort en de afwerking. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Bezoek Onze Showroom op Afspraak
We nodigen je graag uit in onze showroom. Let op: bezoeken aan onze showroom zijn uitsluitend op afspraak zodat we je de beste service en persoonlijke aandacht kunnen bieden. Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen

De installatietijd hangt af van de grootte en complexiteit van het project. Ons team zal u een tijdsplan geven tijdens de offerte fase.

Ja, in veel gevallen is het mogelijk om uw huidige vloer te behouden en een coating aan te brengen. Dit hangt af van de staat van de huidige vloer en de gekozen coating. Ons team zal u adviseren over de mogelijkheden.

Waarom een opstookprotocol bij vloerverwarming?
In dekvloeren met vloerverwarming kan door thermische lengteveranderingen (temperatuurverschillen die zorgen voor krimpen en uitzetten) scheurvorming optreden. Om dit risico te minimaliseren, dient de vloerverwarming op een geleidelijke en gecontroleerde manier op temperatuur te worden gebracht. Dit proces wordt het opstookprotocol genoemd.

Hoe voert u het opstookprotocol uit?

  1. Begin met een watertemperatuur die 5 °C lager is dan de huidige kamertemperatuur. Meet deze temperatuur bij de verwarmingsinstallatie.
  2. Verhoog de watertemperatuur elke 24 uur (of langer) met stappen van 5 °C, tot de maximale temperatuur van 40 °C is bereikt.
  3. Houd deze maximale temperatuur van 40 °C minstens 24 uur aan. Ideaal gezien net zo lang als het aantal centimeters van de dikte van de dekvloer.
  4. Verminder vervolgens de temperatuur elke 24 uur met 5 °C, totdat de beginwatertemperatuur weer is bereikt. Bij vloerverwarmingssystemen die ook kunnen koelen, is het met name tijdens de zomermaanden van belang om de temperatuur te blijven verlagen totdat de minimale temperatuur van de verwarmings- en koelunit 15 °C bedraagt.
  5. Indien de tijd het toelaat, herhaal dit proces meerdere keren.

Checklist voorafgaand aan de werkzaamheden

  • Zorg dat uw planning vloeiend verloopt. Geef uw dekvloer de tijd om te drogen en plan opeenvolgende werkzaamheden niet te dicht op elkaar. Een dekvloer heeft gemiddeld 1 cm tot 1,5 cm droogtijd per week nodig bij een temperatuur van 15 – 20 graden.
  • Laat stucwerk ten minste een week drogen. Als u bouwdrogers gebruikt, controleer deze op lekkages.
  • Alvorens een gietvloer wordt aangebracht, moet de vloerverwarming het opstookprotocol hebben voltooid (zie bijlage voor details).
  • Indien er wijzigingen zijn in uw planning, informeer ons zo snel mogelijk om vertragingen te voorkomen.
  • Meld direct aan de verkoopmedewerkers als er beschadigingen of vervuiling op de ondergrond zijn. Deze kunnen dan tijdig worden beoordeeld en indien nodig worden behandeld.
  • De definitieve kleurkeuze moet uiterlijk 3 weken voor levering bekend zijn. Neem de tijd om de juiste kleur te kiezen uit de vele beschikbare opties.
  • Lever de ruimte schoon en leeg op, zonder vuil of losse elementen.
  • Zorg voor een veilige en verantwoorde werkomgeving voor ons personeel. Bij verticaal transport dienen er bijvoorbeeld veilige voorzieningen zoals een vaste trap aanwezig te zijn.
  • Voor aanvang moet aangegeven worden of er plinten worden geplaatst en of er specifieke wensen zijn zoals een kruipluik of schoonloopzone.
  • Raadpleeg de aanvullende informatie achter dit document voor meer details over de beschikbare opties.

Checklist tijdens de werkzaamheden

  • Zorg voor vrije en gemakkelijke toegang tot de werkruimte.
  • Stel de vloerverwarming in op 20 graden bij aanvang. Wij schakelen deze tijdens de werkzaamheden uit. Als dit een probleem oplevert, meld dit dan vooraf.
  • Luchtroosters en brievenbussen moeten voor aanvang afgeplakt zijn. Overweeg ook deuren tijdelijk te verwijderen.
  • Er mogen geen andere werkzaamheden in dezelfde ruimte plaatsvinden tijdens het aanbrengen en uitharden van de gietvloer.
  • Er moeten voldoende stroomvoorzieningen en bovenverlichting in de ruimte aanwezig zijn.
  • Bescherm de trap als de gietvloer op meerdere verdiepingen wordt aangebracht.
  • Bij keuze voor een Betonlook gietvloer, wees aanwezig tijdens het gieten van de kleurlaag om het gewenste patroon te bepalen.

Checklist na de werkzaamheden

  • Start de vloerverwarming geleidelijk op om schade te voorkomen.
  • Gebruik zachte beschermers onder meubels.
  • Geef de gietvloer voldoende tijd om uit te harden voordat meubels worden geplaatst.
  • Bescherm de vloer tijdens bijkomende werkzaamheden met stucloper. Plak geen tape direct op de vloer.
  • Raadpleeg de First Class Floors onderhoudsgids voor reinigingsadvies.
  • Als u de randstroken wilt verwijderen, gebruik dan een scherp mesje en voorkom beschadigingen.
  • Overweeg een goede schoonloopmat te gebruiken en volg alle aanvullende aanwijzingen op om uw gietvloer in optimale conditie te houden.